Yeni Trend: Yüzde Yüz Çikolata

Yeni Trend: Yüzde Yüz Çikolata

Saf çikolata nerede bulunur? Endüstriyel çikolata distribütörlerinin depolarında mı dediniz? Belki de yerel mağazaların hamur işleri bölümü? Ama ilginç bir trend var Dünya'da. Şekersiz sütsüz çikolata bir başka bir ürünün girdisi olarak değil, doğrudan tüketim ürünü olarak son kullanıcıya ulaşmaya başladı. Yüzde yüz çikolata, ülkemizde de bazı özel çikolata dükkanlarının vitrinlerinde görülmeye başladı. 

Kakao Çekirdekleri

Daha yüksek kakao oranlı çikolataların popülaritesi on yıllardır artmaktaydı. Gurmeler ve çikolata uzmanları %72'nin altında kakao içeren çikolataların yüzüne bakmazken %80 veya daha yüksek kakao oranlı çikolata barları piyasaya sürüldü. Kakao oranı artık yüzde yüze ulaşmış durumda.

Yüzde yüz çikolata Amerika'dan çok Avrupa'da talep görüyor. İtalyan  Vanini, yüksek kakao oranlı ürünlere Avrupa'da daha çok talep olduğunu belirtiyor.  Çok satan %74 kakao oranlı ürünün başarısını örnek alınarak  geçen yıl hem %91 hem de %100 kakao oranlı çikolatalarını tanıttılar. 

Trend önce  Amerika Birleşik Devletleri'ne sonra da ülkemiz dahil diğer ülkelere sıçradı. 

Rafine şeker ve süt kullanımını azaltma eğilimlerinin yanı sıra paleo ve keto diyetlerinin popülerliği de göz önüne alındığında  çikolata üreticilerinin süt ve şekeri   çikolatadan çıkarmaları doğal. Neticede talep arzı biçimlendirir. Burada anahtar kakao çekirdeğinin acısını dengelemekte kullanıian süt ve şekerin yerine ne konulacağı. Doğru doku ve lezzet nasıl geliştirilecek? Kimi uzmana göre doğru ekipman ve işlem sırası, sıcaklık ve havalandırma çikolatanın etrafındaki keskin kenarları törpülemeye yardımcı olur.

Sektördeki kimi uzmanlara göre %100 kakaolu çikolata gelip geçici bir heves. Bir moda. Onlara göre tüketici sonunda süt yağı ve şekere geri dönecek.  

Yüzde yüz kakao taraftarı uzmanların bir kısmı da ürün çeşitlendirmesinin şart olduğunu belirtmeden edemiyor. Ama bu nasıl olacak? Tek girdisi kakao çekirdeği olan bir ürün nasıl çeşitlendirilebilir? Cevap aranan sorulardan biri de bu.

Öyle görünüyor ki yüzde yüz kakaolu çikolatanın gelip geçici bir heves mi yoksa endüstrinin kalıcı bir segmenti olup olmayacağını zaman gösterecek.

 

Bloga dön